L'ajuntament de Perpinyà rebutja l'intervenció dels joves europeus en el seu municipi


Funte fotografía: Mouvement Européen France


Sota la premissa de portar el projecte i els valors europeus a la ciutadania i al jovent, les organitzacions euro-federalistes de la Joventut Europea Federalista de Catalunya i els Jeunes Européens Toulouse, vam organitzar a Perpinyà del 20 al 23 maig una sèrie d’activitats relacionades amb la identitat catalana i Europa.


En aquest marc les dues seccions vam decidir de portar a terme accions de carrer, divendres 21 i el dissabte 22, al Castillet i al Mercat de Plaça Cassanyes per a parlar d’Europa, debatre sobre els reptes més actuals i donar a conèixer el funcionament de la Unió Europea. Aquestes accions al carrer, es volien dirigir d’una manera lúdica i pedagògica, als més joves.


El dilluns 17 de maig, les dues associacions vam demanar a la Prefectura dels Pirineus Orientals l’autorització per fer activitats culturals dins l’espai públic. Aquesta última ha donat directrius sanitàries amb les quals l'associació s'ha conformat, permetent a la Prefectura de donar el seu aval a la nostra demanda, sota reserva d'acceptació de l'Ajuntament de Perpinyà. La Prefectura ha transmès la demanda a l'Ajuntament, l'endemà al matí, dimarts 18 de maig.


El dijous 20 de maig a la tarda, després d'haver explicat mitjançant correus: els llocs exactes de les accions de carrers ( ja precisats en la demanda prefactural), les activitats organitzades i els temes abordats amb els vianants; la demanda ha estat rebutjada; tot i que les associacions havien respost a les dues últimes demandes, més que desplaçades.


La llei a França no precisa de retards a respectar per demanar una autorització de manifestació temporal sobre l'espai públic. El rebuig d'una manifestació no pot justificar-se si no és per un risc d'atac a la seguretat dels béns i de les persones o en el cas on la manifestació atenta contra les llibertats d'altres individus. El motiu avançat per l'ajuntament de Perpinyà per motivar el rebuig de la nostra demanda és: “demanda realitzada la vigília de l'endemà”. Sent aquest argument faŀlaç, fem una pregunta simple: Parlar d'Europa atenta contra la seguretat pública?


Els Joves Europeus de Tolosa i les Joventut Europea Federalista de Catalunya van efectuar la demanda d'autorització de la prefectura de dilluns per a divendres: 4 dies abans del començament de l'acció de carrer. L'ajuntament de Perpinyà ha estat previngut tres dies abans. Mai, en l'espai de quatre anys, la prefectura d'Alta Garona no ha rebutjat una tal autorització als Joves Europeus de Tolosa. La Joventut Europea Federalista de Catalunya tampoco ha fet front mai cap circunstància semblant.


Les dues associacions recorden que el dret a manifestar és un dret fonamental garantit per la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. Que en cap cas una autorització a manifestar no pot ser rebutjada per motius polítics i que allò constitueix un greu atac a la llibertat d'expressió, d'opinió i de manifestació. L'ajuntament de Perpinyà, dirigit pel Reagrupament Nacional, impedeix manifestar-se per parlar d'Europa. Els perdedors en són les ciutadanes i ciutadans perpinyanesos privats d'expressar-se i de debatre sobre Europa, privats de debat polític, privats de les seves llibertats. Prohibint les accions de carrer, l'ajuntament, silenciosament, restringeix la diversitat d'opinions, d'idees in fine les llibertats. Una enèsima vegada l'extrema dreta ens mostra l'apropament singular que manté amb la llibertat d'expressió i de manifestació.

156 vistas0 comentarios