Debat obert a la ciutadania al recinte modernista del Hospital de San Pau

El passat 14 de Setembre el president de la Comissió Europea, Mr. Juncker, presentava la seva visió d’Europa davant del Parlament amb el State of the European Union (SOTEU). JEF-Catalunya amb la resta d’entitats de la Xarxa d’Entitats Europeistes de Catalunya (XEEC) i la representació de la Comissió a Barcelona, va organitzar un debat a l’Hospital de Sant Pau per saber que n’opinava la ciutadania catalana sobre el futur de la UE i més especificament sobre el Llibre Blanc que va proposar Juncker.


Tot i la pluja, la sala es va omplir amb més de 100 persones amb diversos punts de vista, reflexions i critiques. Va ser una gran oportunitat per apropar temes europeus a la ciutadania, per debatre sobre la UE amb a ciutadania catalana.


El Llibre Blanc és la contribució de la Comissió Europea per iniciar un procés on Europa decideixi el seu futur. La Comissió Europea va proposar 5 alternatives al Març i al darrer SOTEU, Juncker en va proposar un addicional:

  1. Continuar igual

  2. Només un mercat únic

  3. Qui vulgui fer més que faci més

  4. Fer menys més eficaçment

  5. Fer moltes més coses junts

  6. Repensar el projecte europeu més orientat a la ciutadania

Durant el debat es va comentar com la UE pot semblar massa llunyana i tècnica pels ciutadans i que era necessari que la UE s’activés més en temes socials, pensant més en els problemes socials i no tant o només en temes econòmics.


Es va coincidir amb el fet que tenim una oportunitat única per millorar la UE, ja que el Brexit o l’elecció de Macron poden impulsar una nova etapa d’integració europea. Per poder aprofitar aquesta oportunitat cal voluntat política, cal aclarir qui vol que i decidir com anar cap endavant, a una velocitat o amb més velocitats.


Uns dels missatges principals va ser la necessitat d’anar cap endavant, de promoure una major integració amb menys Estats i més ciutadania, creant una societat civil europea, un demos europeu.

0 vistas0 comentarios