Debat Decideix Europa

Actualizado: 27 de nov de 2020La precampanya a les eleccions europees va donar el tret de sortida amb un debat sobre joventut amb els candidats i candidates més joves dels sis partits polítics amb representació al Parlament Europeu. El debat va tenir lloc aquest divendres, 5 d’abril, al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona, on van participar Laura Ballarin (PSC), Marta Junqué (Catalunya en Comú), Ramon Riera (PP), David Bertran (Ciutadans), Alistair Spearing (Junts per Catalunya) i Marta Rosique (ERC). Organitzat per la Fundació Ferrer i Guàrdia conjuntament amb la Joventut Europea Federalista de Catalunya i la col·laboració de l’entitat juvenil Deba-t.org, l’acte va servir per donar a conèixer les propostes dels partits en matèria de joventut i a desgranar quin serà el programa electoral que concorreran a les eleccions europees del 26 de maig.


Adreçat a un públic jove, el debat va reunir a prop d'una quarantena de participants. Els joves van ser els protagonistes en tot moment, ja que són els qui van elaborar i formular les preguntes als i les representants de cada partit.  El canvi climàtic, la crisi dels refugiats i la regeneració democràtica van ser algunes de les qüestions que van traslladar als candidats i candidates. 


Més enllà del discurs polític de cada partit, els i les representants van posar sobre la taula algunes de les seves propostes. El ponent del Partit Popular, Ramon Riera, va anunciar el propòsit de la seva formació de potenciar Erasmus plus i l'Interrail pels joves europeus que facin 18 anys. "Sentirse más parte de Europa, es una realidad", va assegurar Riera. 


Amb Laura Ballarin, la número 2 del PSC a les europees, els socialistes van advocar per un canvi de rumb en la política migratòria de la Unió Europea. "Europa tiene dos opciones: o cerrarnos en nosotros mismos y crear una Europa fortaleza o optar por acoger a los flujos migratorios manteniendo nuestros estándares de bienestar", va explicar Ballarin, que els socialistes són partidaris de la segona opció. Per a fer-ho, es proposen promoure el desenvolupament en els països d'origen dels migrants, lluita contra les màfies que comercien amb persones, i potenciar els visats humanitaris. 


Des de Catalunya en Comú van defensar un pacte mediambiental a nivell europeu que impliqui una economia sostenible i una fiscalitat justa. "Ens plantegem que la Unió Europea lideri de manera internacional aquest new green deal", va afirmar Marta Junqué, la número 3 a les europees pels Comuns.


El candidat de Junts per Catalunya, Alistair Spearing, va centrar-se en la regeneració democràtica de les institucions europees. "Si la gent no hi creu que la Unió és un agent de prosperitat, democràcia i solidaritat, el projecte s'acabarà", argumentava Spearing. En aquesta línia, apostava per clarificar les competències d'una Europa federal per evitar crisis on la sobirania dels estats membres es vegi qüestionada per l'opinió pública. 


Entre altres mesures socials, Esquerra va defensar la implantació d'un salari mínim europeu. La seva representant, Marta Rosique, candidata a les eleccions al Congrés, va parlar de dotar contingut el pilar social de la Unió Europea. "Es va impulsar el pilar europeu de drets socials, però cal que el tirem endavant i el fem vinculant", va proposar Rosique.


Finalment, des de Ciutadans, David Bertran va parlar de la política d'aliances per frenar els extremismes i els euroescèptics.  "Estem en la línia d'un pacte de centre moderat i europeista que ara mateix hi ha el risc que no sigui tan factible", va apuntar Bertran, i va especificar que es plantegen arribar a pactes amb els populars i els socialistes europeus.


Texte de la Fundación Ferrer i Guardia - Abril 2019
0 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Assemblees Generals 2020

El passat 10 de setembre es van celebrar les assemblees generals ordinària I extraordinària de JEF-Catalunya. Una ocasión per a poder reunir-se de manera híbrida després de l'estiu! En aquesta Assembl